Min Rolle som Sykehusklovn

Siden 2011 har jeg jobbet som Sykehusklovn og møter pasienter mellom 0-18 år med ulike sykdomsbilder og diagnoser. Møtene er improviserte og oppstår i øyeblikket. Ønske mitt er å gi et pusterom, og bringe farger og glede i en ellers alvorlig hverdag.

Spesialisering i Prosedyrefølge

Jeg er spesialisert i å støtte pasienter som skal gjennom ulike medisinske prosedyrer, som blodprøver, venefloninnleggelse, sårskift, og lignende. Målet er å bidra til at pasienten føler mestring og kontroll over sin egen prosedyre, noe som kan gjøre opplevelsen mindre skremmende.

Teamarbeid på Ahus: På Ahus er jeg en del av et dedikert team på seks sykehusklovner som jobber med pasienter som skal til MR i narkose. Vårt mål er å redusere bruken av medikamentell beroligelse og øke pasientenes mestringsfølelse. Dette reduserer vonde opplevelser som redsel, angst og tvang, samtidig som det øker pasientenes selvfølelse. De positive ringvirkningene av dette arbeidet sprer seg også til pasientens foresatte. Mange av pasientene vi møter, har gjentatte besøk på sykehuset, så det er essensielt å skape positive erfaringer rundt prosedyrene de går gjennom.Mange av disse pasientene frekventerer avdelingene vi besøker på sykehuset så desto viktigere er det å øke positive erfaringer rundt prosedyren pasienten skal gjennom.

Koordinering og administrativ rolle: Som koordinator på Ahus og i Elverum, har jeg ansvar for å opprettholde en god dialog mellom sykehuspersonell og sykehusklovnene, både klovnene og administrasjonen. En viktig del av min rolle er å øke bevisstheten hos medisinsk personell om fordelene ved sykehusklovner kontra tradisjonelle avledningsmetoder og tvang i prosedyrer.

Hjemmebesøk: Jeg er også en del av teamet som gjennomfører hjemmebesøk. Her møter vi pasienter som er for syke til å gå i barnehagen eller på skolen, men som er friske nok til ikke å være på sykehuset. Dette gir oss muligheten til å fortsette å bringe glede og støtte til barn som trenger det.